Suoraan sisältöön

Julkaistu 22.03.2023

Tilapäinen valiokunta esittää maakuntavaltuuston puheenjohtajien erottamista

Etelä-Savon maakuntavaltuuston puheenjohtajiston luottamusta arvioiva tilapäinen valiokunta antoi kokouksessaan 21.3. maakuntavaltuustolle selvityksen siitä, onko maakuntavaltuuston puheenjohtajisto menettänyt valtuuston luottamuksen, mikä on luottamuksen menettämisen peruste sekä mitä seuraamuksia mahdollinen luottamuksen menettäminen aiheuttaa.

Maakuntavaltuusto asetti tilapäisen valiokunnan 22.2.2023 tehdyn valtuustoaloitteen perusteella.

Tilapäinen valiokunta katsoi selvityksessään, että maakuntavaltuuston puheenjohtaja Satu Taavitsainen (liik.) on valtuutettu Jarno Strengelliä (sd.) koskeneella Facebook-julkaisullaan synnyttänyt selkeän luottamuspulan maakuntavaltuuston puheenjohtajiston tehtävässä toimimiselle.

Valiokunta katsoi, että toimintaan puheenjohtajana liittyy myös vastuu edustamansa instituution julkisesta maineesta, joka tapahtumien seurauksena on kärsinyt.

Edellä mainituilla perusteilla tilapäinen valiokunta katsoi, että Satu Taavitsainen ei nauti maakuntavaltuuston puheenjohtajana maakuntavaltuuston luottamusta. Tilapäinen valiokunta totesi lisäksi, että selvitystyö on koskenut nimenomaan vain maakuntavaltuuston puheenjohtaja Satu Taavitsaisen toimia. Kuntalain mukaan erottamispäätös koskee kuitenkin koko puheenjohtajistoa.

Tilapäinen valiokunta päätti selvityksensä johtopäätöksenä esittää maakuntavaltuustolle maakuntavaltuuston puheenjohtajiston erottamista ja uuden maakuntavaltuuston puheenjohtajan, 1. varapuheenjohtajan ja 2. varapuheenjohtajan valitsemista jäljellä olevaksi toimikaudeksi. Maakuntavaltuusto kokoontuu päättämään asiasta 11.4.2023.

Tilapäinen valiokunta kuuli 15.3.2023 asiassa suullisesti maakuntavaltuuston 1. varapuheenjohtaja Hannu Auvista (kesk.) ja 2. varapuheenjohtaja Eero Ahoa (kok.). Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Satu Taavitsaiselle oli myös varattu tilaisuus tulla kuulluksi, mutta hän ilmoitti, ettei käytä tätä oikeutta vaan toimitti valiokunnalle oman kirjallisen selvityksen. Lisäksi valiokunta on kuullut maakuntavaltuutettu Jarno Strengelliä, joko toimitti lisäksi valiokunnalle kirjallisen selvityksen.
Tilapäinen valiokunta pyysi kuntalain mukaisesti maakuntahallitukselta lausunnon asiassa, jonka maakuntahallitus antoi kokouksessaan 20.3.2023.

Tilapäisen valiokunnan jäsenet ovat Matti Kauhanen, puheenjohtaja (kesk.), Timo Kuoksa, vara-puheenjohtaja (sd.), Anna-Maria Kovanen (kok.), Krister Tynkkynen (ps.), Heli Kauppinen (vihr.).

Lisätietoja:

Tilapäisen valiokunnan puheenjohtaja Matti Kauhanen p. 0400 719 051 ja sihteeri Janne Nulpponen 0400 618 489