Suoraan sisältöön

Julkaistu 15.04.2020

Unelma tulevaisuuden Saimaasta kirjoituskilpailun voittaja on ratkennut

Kirjoituskilpailun voitti Emilia Aaltolan mukaansatempaava tarina. Kirjoituksesta on poimittavissa hyviä vinkkejä Mikkelin seudun kehittämiseen tulevaisuudessa.

Itä-Suomen yliopiston kauppatieteiden laitos järjesti Saimaa-ilmiö 2026: n alla syksyn aikana kirjoituskilpailun yläkouluille viidessä itäsuomalaisessa keskuskaupungissa. Kirjoituskilpailua tarjottiin yhdelle koululle kussakin kaupungissa. Aiheeseen tartuttiin Savonlinnan Talvisalon koulussa, Mikkelin Lyseon koulussa sekä Joensuun normaalikoulussa. Mikkelistä kirjoituskisaan ottivat osaa Mikkelin lyseon koulun kahdeksasluokkalaiset. Yhteensä tekstejä saatiin kirjoituskilpailuun noin 100 kappaletta, joista valtaosa oli Savonlinnasta ja Mikkelistä, muutama myös Joensuusta. Kilpailussa palkittiin nuoria sekä Savonlinnasta että Mikkelistä, sillä näistä kaupungeista tuli käytännössä kaikki tekstit.

Aiheena kirjoituskilpailussa oli Tulevaisuuden Saimaa 2026. Millainen on se Saimaan alue, jossa voisit kuvitella asuvasi myös tulevaisuudessa? Millainen kotiseutusi on vuonna 2026? Millaisia palveluita, harrastuksia, ihmisiä ja elämää sieltä löytyy? Millaisia ovat ne asiat, jotka tuovat sinulle iloa nyt täällä asumisesta ja millaisia asioita toivoisit olevan alueella tulevaisuudessa? Millaisia ajatuksia kulttuuripääkaupunkihaku ja -vuosi sinussa herättävät? Millaista ohjelmaa haluaisit mahdollisesti nähdä kulttuuripääkaupunkivuonna tai voisitko nähdä itsesi tuottamassa jotain ohjelmaa tapahtumavuoteen?

Savonlinnan voittajat Aada Auravuo ja Maija Hämäläinen pohtivat Savonlinnan kaupungin kehitysmahdollisuuksia 

Savonlinnan voittajatekstiksi valitsimme Aada Auravuon ja Maija Hämäläisen kirjoituksen. Aadan ja Maijan kirjoituksessa pohditaan monelta kantilta Savonlinnan tulevaisuutta. Tällä hetkellä Savonlinna näyttäytyy näille nuorille paikkana, jonne he tuskin palaavat opiskelujen jälkeen. He pohtivat kirjoituksessaan kuitenkin ansiokkaasti, millainen Savonlinnan seudun tulisi heidän mielestään olla tulevaisuudessa, jotta se olisi houkutteleva asuinalue.

Teemoina nousevat esiin muun muassa ympäristön- ja Saimaan suojelu, kaikkien ikäryhmien huomioiminen - vauvasta vaariin – kulttuuripalveluissa ja syrjäytymisen estämisessä, kaupungin palvelurakenne, matkailu ja Saimaan alueen luonto. Nämä nuoret näkevät Savonlinnan seudulla jo nyt olevan monia positiivisia puolia, kuten puhdas luonto, hyvät harrastusmahdollisuudet ja oopperajuhlat. Nuorten toiveissa on, että saamme luotua Savonlinnasta vireän ja elinvoimaisen kaupungin, yhdessä! 

Kunniamaininnan saivat lisäksi kaksi tiimiä:

  • Jenni Puurunen, Nelli Herranen ja Emmi Kemppainen
  • Iina Vihavainen ja Miisa Virta

Mikkelin voittaja Emilia kirjoittaa Mikkelin keskustan palveluista tulevaisuudessa

Mikkelin seudun voittajakirjoituksen kirjoittaja Emilia Aaltolan tarina peilaa hienosti tätä päivää suhteessa unelmien tulevaisuuteen. Kirjoituksessa kuvataan palveluita, joita Mikkelin keskustan alueelle kaivattaisiin. Palveluista osa olisi melko pienillä panostuksilla toteutettavissakin.

Kunniamaininta myönnettiin näille tiimeille/oppilaille Mikkelissä:

  • Haneen Alsammarraee
  • Ilona Tervaniemi ja Linnea Elovirta
  • Anni Kousa ja Emmi Haapala   

Kuvassa:

  • Ylärivi vasemmalta Anni Kousa, Emilia Aaltonen, Linnea Elovirta
  • Alarivi: Emmi Haapala ja Haneen Al-Sammarraee

Projektityöntekijä Jarkko Kääriäinen teki kirjoitusten perusteella oman tulkintansa nuorten unelmien Saimaasta tulevaisuudessa. Voit siirtyä lukemaan Jarkko Kääriäisen blogikirjoituksen tästä linkistä.

Lisätietoja: koordinaattori Anu-Anette Varho, p. 040 548 4658