Suoraan sisältöön

Julkaistu 06.10.2021

Uudenlaiset risteilyt Suomenlahdella ja Saimaalla herättävät kiinnostusta maailmalla

Pohjois-Eurooppaan matkustaminen ja risteilyt Suomenlahden ja Saimaan alueella kiinnostavat kansainvälisiä matkailijoita. Uudenlaisten risteilytuotteiden kiinnostavuutta koskevan tutkimuksen vastaajista 76 % on halukas matkustamaan Pohjois-Eurooppaan ja lähes sama määrä vastaajista (71 %) pitäisi Suomenlahden ja Saimaan alueella järjestettäviä risteilyitä kiinnostavina.

Tutkimus tehtiin elokuussa 2021 seitsemässä eri maassa. Tutkimukseen osallistui 2 422 vastaajaa Espanjassa, Isossa-Britanniassa, Kiinassa, Saksassa, Suomessa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa. Tutkimusmaat valittiin risteilymarkkinatilastojen perusteella. Tutkimuksen tekijä on Taloustutkimus Oy.

Uusi Risteilytuote Suomenlahdelle ja Saimaalle -hankkeessa kehitetään korkeatasoista risteilytuotetta ohjelmapalveluineen. Tutkimuksessa vastaajille esiteltiin kaksi erilaista risteilyreittiä. Viikon sekä neljän päivän mittaiset reitit kulkisivat Uudeltamaalta Saimaalle. Viikon mittaisella risteilyllä olisi myös pysähdys Pietarissa. Lisäksi esiteltiin 12 erilaista ohjelmapalvelutuotetta pysähtymispaikoissa ja selvitettiin niiden kiinnostavuutta.

- Huomasimme iloksemme, että pysähdyspaikkojen erilaiset ohjelmapalvelut herättivät tutkimukseen vastaajissa kiinnostusta. Maakunnillamme on ainutlaatuisia piirteitä ohjelmapalvelutarjonnassa, joita voidaan hyödyntää myös risteilymatkailussa, kertoo Uusi risteilytuote Suomenlahdelle ja Saimaalle -hankkeen projektipäällikkö Timo Rissanen.

Tutkimuksesta selvisi, että risteilyn suosituin ajankohta sijoittuu kesäkuukausille. Vastaajista 77 % haluaisi risteilylle kesä-syyskuussa. Myös talvikuukausille löytyi jonkin verran kysyntää erityisesti Kiinassa ja Yhdysvalloissa.

Kansainväliset turistit ovat valmiita maksamaan korkeatasoisesta risteilystä

Tutkimuksessa kysyttiin Suomenlahden ja Saimaan risteilystä kiinnostuneilta maksuhalukkuudesta. Vastaajille esitettyjen esimerkkiristeilyiden hinnat olivat seitsemän päivän risteilyn osalta 2 900–5 200 euroa henkilöä kohden riippuen valitusta hyttiluokasta. Neljän päivää kestävän risteilyn vastaavat hinnat olivat tutkimuksessa 1 700–3 000 euroa henkilöltä. Matkan hintaan sisältyi risteilyn lisäksi ruuat ja juomat laivalla ja lisäksi lennot lähtö- ja tulosatamiin.

Tutkimuksen mukaan yli kolmannes risteilystä kiinnostuneista olisi valmis maksamaan kysytyn hinnan. Suurinta halukkuus oli Isossa-Britanniassa, Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Vähiten kysyttyyn hintaan lähtijöitä oli suomalaisten vastaajien keskuudessa.

Asiakastutkimuksesta saadut tulokset kertovat, että uudenlaiselle risteilytuotteelle Suomenlahdelle ja Saimaalle löytyy kansainvälistä kysyntää ja korkeatasoiselle tuotteelle maksuhalukkuutta.

- Tutkimustulokset antavat positiivista signaalia kansainvälisestä kiinnostuksesta uudenlaiseen risteilytuotteeseen. Tästä on hyvä jatkaa kehitystyötä eteenpäin, summaa Rissanen.

Seuraavaksi hankkeessa selvitetään liiketoiminnallista kannattavuutta perustuen nyt saatuihin tutkimuslukuihin. Lisäksi samaan aikaan etsitään kiinnostuneita sijoittajia ja varustamoita tuotteen toteuttamisen osalta.

Lisätietoja:

Timo Rissanen, projektipäällikkö, puh. +358 50 392 6556, timo.rissanen@ekarjala.fi

Risteilyhankkeen taustatietoa

Uusi Risteilytuote Suomenlahdelle ja Saimaalle -hanke on kuuden maakunnan kaksivuotinen yhteishanke risteilytuotteiden kehittämisestä Suomenlahdelle ja Saimaalle. Hanke on käynnistynyt marraskuussa 2020. Hankkeen tavoitteena on kehittää alueiden risteilyliiketoimintaa ja löytää kiinnostuneita sijoittajia ja varustamoita risteilyiden aloittamiseksi. Hankkeen rahoittajina toimivat Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Kymenlaakson, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Uudenmaan liitot.