Suoraan sisältöön

Julkaistu 27.09.2023

EU-komission puheenjohtajan katsaus unionin tilaan

Vuosittain Euroopan komission puheenjohtaja summaa siihenastista kauttaan pitämässään puheessa Euroopan tilasta. Ursula von der Leyen piti puheensa parlamentissa 13.9.

Von der Leyen on luotsannut Eurooppaa kriisien keskellä. Koronapandemia, Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja sitä seurannut energiakriisi ovat värittäneet von der Leyenin vuonna 2019 esittelemää ohjelmaa koskien vihreää, digitaalista ja geopoliittista Eurooppaa. Puheessaan hän luonnollisesti korosti kuluneella kaudella merkittävästi edenneitä tavoitteitaan. Von der Leyenin johdolla Euroopassa on merkittävästi panostettu EU:n elpymisohjelmaan ja parannettu riippumattomuutta kriittisillä aloilla, esimerkiksi energian, sirujen ja raaka-aineiden suhteen. Vihreän siirtymän ohjelma määrittää Euroopan talouden suuntaa tavoitteellisesti. Leyenin mukaan nykyaikaistaminen ja hiilestä irtautuminen kulkevat käsikädessä, mutta innovaatiot syntyvät ihmisistä. Siksi on oleellisen tärkeä huolehtia korkeasta osaamisesta ja työvoimasta.

Kauden viimeisessä puheessaan komission puheenjohtaja korosti Euroopan roolia geopoliittisena toimijana. Unionin laajentuminen uusilla jäsenmailla on väistämätöntä, mutta oikeusvaltioperiaate tulee aina olemaan EU:n perusta. Von der Leyenin mukaan Eurooppa on vapauden, oikeuksien ja arvojen unioni.

Seuraavat EU-vaalit käydään kesäkuussa 2024. Ja vaaleissa on syytä pohtia millaisen tulevaisuuden Euroopan unionin kansalaiset haluavat, mikä on meille tärkeää.

Ursula von der Leyenin puheen Euroopan tilasta voit kokonaisuudessaan lukea oheisen linkin takaa.

Kirjoittaja:

Jatta Juhola
Projektikoordinaattori, Europe Direct -tiedotuspiste