Suoraan sisältöön
D.O. Saimaa laatu- ja alkuperämerkki kertoo Saimaan alueella tuotetusta, käsitellystä ja jalostetusta laadukkaasta ruokatuotteesta. Merkkiä myöntää Etelä-Savon maakuntaliitto.

Julkaistu 25.06.2020

D.O. Saimaa tuotteet tekivät kauppansa kelluvalla ruokatorilla

D.O. Saimaa laatu- ja alkuperämerkki kertoo Saimaan alueella tuotetusta, käsitellystä ja jalostetusta laadukkaasta ruokatuotteesta. Merkkiä myöntää Etelä-Savon maakuntaliitto.

Ensimmäiset D.O. Saimaa -lähiruokamarkkinat järjestettiin 24.-25.6. Puumalassa Okkolan lomamökkien laituriin pysähtyneellä lähiruokalautalla. D.O. Saimaa lähiruokalautalla pientuottajat myivät D.O. Saimaa alkuperä- ja laatumerkittyjä sesongin vihanneksia ja erilaisia ruokajalosteita.

Ensimmäisellä lähiruokalautalla tuotteitaan myivät:

  • Harri’s Food Factory
  • Hauhalan hanhifarmi
  • Heikkilän Yrttitila
  • Hyvätuuli Highland
  • Kalakontti Saimaa
  • Saimaan karitsa
  • Varkauden Aito
  • Waahto Brewery

Lautalla kävi asiakkaita ostoksilla tasaisesti koko nelituntisen aukioloajan ajan. Tuotteet kiinnostivat niin paikallisia kuin vapaa-ajan asukkaitakin. 

D.O. Saimaa -lähiruokalautta on kelluva ruokatori, joka kulkee myymässä D.O. alkuperä- ja laatumerkittyjä tuotteita eri puolilla Saimaan seutua.

Kelluvalle ruokatorille pääsee tämän kesän aikana ostoksille ainakin vielä Puumalassa Sahanlahden rannassa ja Ristiinassa. Aikatauluista tiedotetaan myöhemmin.

D.O. Saimaa laatu- ja alkuperämerkkiä on myönnetty vuodesta 2016 lähtien

D.O. Saimaa laatu- ja alkuperämerkkiä on myönnetty vuodesta 2016 lähtien tuotteille ja raaka-aineille, jotka on tuotettu, käsitelty ja jalostettu Saimaan alueella. Alueellisen kriteerin täyttymiseksi lasketaan 100 km etäisyys Saimaan vesistöstä. Merkin myöntäminen edellyttää korkealuokkaista ja vastuullista valmistusprosessia sekä yhteiskuntavastuullisten kriteerien täyttymistä. Arvioinnissa huomioidaan myös tuotteen tai raaka-aineen yhteys alueen kulttuuriperintöön.

- D.O. Saimaa laatu- ja alkuperämerkki tarkoittaa Saimaan parasta lähiruokaa, sanoo merkkiä ideoinut Ilkka Arvola D.O. Saimaa - Food&Culture -hankkeesta.

Alueemme ruokakulttuuri ja puhtaat raaka-aineet kiinnostavat kotimaisia ja kansainvälisiä matkailijoita. Etelä-Savo ja Saimaan alue on tunnettu ja vetovoimainen ruokamatkailualue. D.O. Saimaa merkki edistää paikallisten raaka-ainetuottajien ja matkailutoimijoiden yhteistyötä.

Laatumerkkiä voidaan hakea joko yksittäisille tuotteille, raaka-aineille tai koko tuotevalikoimalle. Sen myöntämisestä vastaa Etelä-Savon maakuntaliiton nimeämä asiantuntijaraati.

- Erityisesti tänä vuonna kannattaa hakea D.O. Saimaa laatumerkkiä, kehottaa maakuntaliiton kehittämispäällikkö Heli Gynther, joka vastaa D.O. Saimaa laatu- ja alkuperämerkin hallinnoinnista.

- Maakuntaliitto ei tänä vuonna peri maksua merkkiä ensi kertaa hakevilta. Tiedostamme, että koronaepidemia on vaikeuttanut alueemme yrittäjien toimintaa, joten haluamme tarjota heille tällaisen pienen koronatuen. Merkki myönnetään kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Sen jälkeen tilanne arvioidaan uudelleen, jatkaa Gynther.

Merkki on myönnetty jo yhteensä 23 tuottajalle ja kolmen uuden tuottajan kanssa ollaan parhaillaan solmimassa sopimusta merkin käytöstä.

Lyhenne D.O. tulee englanninkielisistä sanoista Designation of Origin. Alkuperämerkki kertoo kuluttajille, ravintoloitsijoille ja kauppiaille, että tuote tai raaka-aine on valmistettu tietyllä maantieteellisellä alueella, korkeita laatukriteerejä noudattaen. D.O.-merkityt ruokatuotteet ovat saavuttaneet suurta suosiota erityisesti Etelä-ja Keski-Euroopassa.

Lisätietoja: kehittämispäällikkö Heli Gynther, p. 040 773 7285

D.O. Saimaan verkkosivu