Suoraan sisältöön

Julkaistu 15.04.2020

Kulttuuripääkaupunkihaun tiukka vuoden mittainen rutistus alkaa olla ohi

Saimaa-ilmiö-kulttuuripääkaupunkihankeen ylimaakunnallinen yhteistyö on näyttänyt voimansa maalis-huhtikuussa – kulttuuripääkaupunkihaun hakukirja valmistui tiiviillä yhteistyöllä.

Suomalaisen kaupungin valinnassa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi alkaa toden teolla tapahtua, kun hakijat Savonlinna, Tampere ja Oulu palauttavat ensimmäisen vaiheen hakukirjansa Opetus- ja kulttuuriministeriöön 5.5. mennessä. Saimaa-ilmiön tiukka vuoden mittainen - ensimmäinen - rutistus alkaa olla ohi. Kulttuuripääkaupungin valitseva kansainvälinen asiantuntijaraati kokoontuu Helsinkiin 23.-24.6., ja tuolloin saadaan tietää, mitkä kaupungit läpäisevät esivalinnan ja pääsevät valmistelemaan toisen vaiheen hakukirjaa.

Ylimaakunnallinen valmistelutiimi kokosi tiedot ja Jyrki Paaskoski muotoili tekstit hakukirjaan 

Kulttuuripääkaupunkihaun esivalintaan valmistetussa 60-sivuisessa hakukirjassa vastataan Opetus- ja kulttuuriministeriön hakemuspyynnössä esittämiin 38 kysymykseen.

Hankkeen ylimaakunnallinen valmistelutiimi Sillanrakentajat sekä hankkeen koordinaattorit Anu-Anette Varho ja Reko Tammi työskentelivät tiiviisti koko maaliskuun ajan yhteistyössä hakukirjan kirjoitustyöstä vastanneen dosentti Jyrki Paaskosken kanssa. He kokosivat yhdessä vastaukset hakemuspyynnön moninaisiin kysymyksiin. Nyt viimeisten viikkojen aikana ennen hakukirjan palauttamista teksti käännetään englanniksi ja hakukirja taitetaan painokuntoon.

Kulttuuriohjelma on meidän itäsuomalaisten näköinen vuoden mittainen ohjelma

Kulttuuripääkaupunkivuonna toteutetaan kulttuuriohjelma, josta hakukirjassa esitetään ensimmäinen visio. Tässä vaiheessa on asianmukaista lausua lämpimät kiitokset kaikille, jotka ovat ottaneet osaa ohjelman ideointiin, lähettäneet ehdotuksiaan tai osallistuneet Saimaa-ilmiön työpajoihin ja tilaisuuksiin.

Euroopan kulttuuripääkaupungin ohjelman keskiössä ovat kansalaiset ja heidän yhteytensä kulttuuriin ja Eurooppaan. Saimaa-ilmiössä tämä ohjelma on rakentunut itäsuomalaisen näköiseksi, kulttuuripääkaupunkivuoden teemoista veden voimasta, yhdistävistä silloista ja itäisestä ilosta kertovaksi hienoksi kokonaisuudeksi.

Ohjelmaa täydennetään haun toisessa vaiheessa

Kulttuuriohjelma ei kuitenkaan ole vielä valmis. Ohjelmaa tarkennetaan ja täydennetään, jos Saimaa-ilmiö jatkaa kulttuuripääkaupunkivalinnan toiseen vaiheeseen. Luvassa on myös useita avoimia hakuja, joten mukaan ehtii vielä hyvin.

23.-24. kesäkuuta Helsingissä järjestettävä esivalintakokous on merkittävä tilaisuus koko Itä-Suomelle. Peukut kannattaa pitää pystyssä ja toivoa Saimaa-ilmiölle parhainta menestystä!

Kuvassa ylimaakunnallinen valmistelutiimi Sillanrakentajat pohtii vastauksia hakukirjan kysymyksiin puheenjohtaja Sari Kaasisen johdolla.  

Lisätietoja: koordinaattori Reko Tammi, p. 040 622 7163