Suoraan sisältöön

Julkaistu 12.12.2025

Saimaan European Region of Gastronomy -kokonaisuus keräsi kansainvälistä huomiota – yhteistyön tuloksena syntyneet uudet toimintamallit ja verkostot vievät kehitystä eteenpäin

Saimaa European Region of Gastronomy -kokonaisuus nosti itäsuomalaisen ruokakulttuurin ja alueen yhteistyön uudelle tasolle. Tavoitteena oli vahvistaa Saimaan tunnettuutta, lisätä kansainvälistä näkyvyyttä ja tuoda yhteen kolme maakuntaa rakentamaan yhteistä ruoka- ja kulttuurimatkailun ekosysteemiä.

Koordinaatiohankkeen ansiosta alueelle syntyi ainutlaatuinen yhteistyöverkosto, uusia tapahtumakonsepteja ja elämystarjontaa. Monipuolisen kehittämisen ja sisältöjen toteuttamisen kivijalkana toimi 36 hankkeen hankeperhe, jonka jokaisen tiimin ja toimenpiteiden panos oli ratkaisevan tärkeä kehityksen, uusien sisältöjen ja pitkäjänteisen yhteistyön onnistumiselle.

Kansainvälisyys oli hankkeen läpileikkaava voima, ja Saimaa hyödynsi tehokkaasti European Region of Gastronomy -statuksen avaamia mahdollisuuksia. Alue liittyi World Regions of Gastronomy -verkostoon, osallistui aktiivisesti sen tapahtumiin sekä toi juhlavuonna 2024 Saimaalle verkoston 28. Platform Meetingin. Saimaa menestyi myös kansainvälisissä kilpailuissa, kuten Food Film Menussa ja World Food Gift Challengessa, ja oli mukana ensimmäisessä World Gastronomy Summitissa vuonna 2025. Kansainvälinen media tarttui Saimaan tarinaan, erityisesti villiruokaan, järviluontoon ja saunakulttuuriin. Juhlavuonna 2024 alue keräsi yhteensä 389 kansainvälistä mediaosumaa.

Hankkeen vaikutukset näkyivät käytännössä: vuosien 2024–2025 Taste Saimaa -tapahtumakalenteri kokosi yhteen yli 700 tapahtumaa. Uudet pilotoinnit tarjosivat ruokaa, kulttuuria ja paikallisia tarinoita yhdistelevät elämykset yli 12 000 osallistujalle. Yritykset vahvistivat vastuullisuuttaan, mikä näkyi Sustainable Travel Finland sekä laatu- ja alkuperämerkkien kasvussa, vuoteen 2025 mennessä niitä hyödynsi jo 242 toimijaa. Lisäksi Itäisen Suomen helmet -karttasovellus kokosi yhteiseen karttaan yli 400 kohteen kokonaisuuden.

Ruokakulttuuri, luonto ja kulttuurinen omaleimaisuus muodostavat jatkossakin Saimaan kansainvälisen vetovoiman ytimen.

Lämmin kiitos kaikille yhteistyökumppaneille, yrityksille, hanketoimijoille, tapahtumajärjestäjille ja verkoston jäsenille. Ilman teitä emme olisi voineet rakentaa näin vaikuttavaa, rohkeaa ja ainutlaatuisen saimaalaista kokonaisuutta. Voit tutustua Saimaan yhteistyön tuloksiin, tapahtumiin, pilotointeihin ja koottuun raportointiin verkkosivuillamme: www.tastesaimaa.fi/serg-raportointi

Hyvää joulua, muistetaan kattaa pöytään parhaita paikallisia makuja!
 

Anu-Anette Vrho
Hankeasiantuntija

Merja Olenius
Kehittämisjohtaja
P. 040 629 7210