Suoraan sisältöön
Hankejohtaja Sari Kaasinen luovutti kirjan maakuntajohtaja Pentti Mäkiselle ja kaupunginjohtaja Timo Haloselle.

Julkaistu 20.04.2021

Uunituore kulttuuripääkaupunkikilpailun hakukirja saapui Mikkeliin

Hankejohtaja Sari Kaasinen luovutti kirjan maakuntajohtaja Pentti Mäkiselle ja kaupunginjohtaja Timo Haloselle.

Euroopan kulttuuripääkaupungiksi haetaan satasivuisella hakukirjalla, jossa kerrotaan hankkeen sisällöistä, tavoitteista, organisaatiosta ja taloudesta. Saimaa-ilmiö2026 on saanut hakukirjan valmiiksi, ja tiimi vie sen tällä viikolla Kuopion, Savonlinnan, Mikkelin, Joensuun ja Lappeenrannan kautta Helsinkiin, jossa se luovutetaan Opetus- ja kulttuuriministeriöön.

Tiistaina 20.4. hankejohtaja Sari Kaasinen, Etelä-Savon aluekoordinaattori Anu-Anette Varho sekä viestintäpäällikkö Jonna Ekroos luovuttivat Mikkelin torilla hakukirjan kaupunginjohtaja Timo Haloselle ja maakuntajohtaja Pentti Mäkiselle.

Hakemuksen keskeisenä asiana on laaja, Savonlinnasta maakuntiin leviävä taide- ja kulttuuriohjelma, joka on monipuolinen kokonaisuus korkeakulttuurista kaiken kansan kulttuuriin. Ohjelman kantavat teemat ovat Veden voimalla, Yhdistävillä silloilla ja Itäisellä ilolla. Saimaa-ilmiö2026 on myös osallistumista ja osallisuutta, sillä siihen liittyy mm. laaja vapaaehtoisohjelma sekä koko Itä-Suomen alueelle leviäviä tempauksia.

Teemat kiteytyvät Saimaa-ilmiön motossa The Art of Living eli elämisen taito, joka kumpuaa perinteistämme, tavoistamme ja ainutlaatuisesta luontosuhteestamme. Se on taiteen ja kulttuurin kohtaamisia arjen teoissa ja muistuttaa kohtuullisuuden periaatteista. Meidän jokapäiväinen taitomme elää luonnon kanssa sopusoinnussa pilkahtelee eri ohjelmasisällöissä sekä osallistaa tavallisia ihmisiä taiteen ja kulttuurin kokijoiksi. Sen kautta pienikin oma ohjelmasisältö pääsee osaksi Saimaa-ilmiö2026:tta.

- Muut ehkä tekevät kulttuuria, mutta me elämme sitä, kiteytti kaupunginjohtaja Timo Halonen hakukirjan sisällön yhteen lauseeseen.

Saimaa-ilmiö2026 on Savonlinnan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan sekä sen keskuskaupunkien Mikkelin, Kuopion, Lappeenrannan ja Joensuun hakemus Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026. Kaikki alueen kunnat ovat mukana maakuntaliittojen kautta, ja sen lisäksi 27 kuntaa on lähtenyt mukaan erillisrahoituksellaan. Kun voitamme, taide ja kulttuuri tuovat alueellemme työtä, kansainvälisiä yhteyksiä ja ennennäkemättömiä mahdollisuuksia.

Savonlinnan kanssa tittelistä kilpailevat Tampere ja Oulu. Kilpailu jatkuu raadin vierailulla toukokuun lopulla, ja päätös Suomen vuoden 2026 kulttuuripääkaupungista julkistetaan 2.6.2021.

Hakukirja julkistetaan 23.4.2021 Saimaa-ilmiö2026:n verkkosivuilla: https://www.saimaailmio2026.fi/

Saimaa-ilmiö2026:n haun slogan on The Art of Living.

Videon voi katsoa täältä:  https://www.youtube.com/watch?v=2vhoukJ16IU

Lisätietoja: maakuntajohtaja Pentti Mäkinen, p. 050 500 2584