Suoraan sisältöön
Kuvassa Mervi Lintunen, Järvi-Suomen kylät, Seija Laitinen, Pieksämäen kaupunki, Anja Manninen ja Juhani Jäppinen, Paiste ry.

Julkaistu 26.09.2023

YhES-järjestöneuvottelukunta kokoontui pohtimaan vaikuttamista ja järjestöyhteistyötä

Etelä-Savon maakunnallinen järjestöneuvottelukunta YhES jalkautui Pieksämäelle Poleeniin kokoustamaan ja verkostoitumaan tiistaina 12.9.

Kokouksessa paitsi suunniteltiin YhESin tulevan vuoden painopisteitä ja vaikuttamista muun muassa kansanedustajien kautta, kuultiin myös erityisesti Pieksämäen järjestöyhteistyöstä. Paikalla oli lähes täysilukuinen YhES puheenjohtajanaan Mali Soininen. Keskeisiä yhteistyötahoja on kokouksessa aina mukana, tällä kertaa paikalla olivat mm. Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveysturva, Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa ja Etelä-Savon maakuntaliitto.

YhES työsti kesäkuussa strategiaansa ja arvoiksi toimintaa ohjaamaan valikoituivat yhteistyön osalta yhdenvertaisuus ja monialaisuus. Viestinnän arvoiksi nousivat osallisuus, positiivisuus ja herättävyys. Ketterän kehittämisen keskeinen arvo on vaikuttavuus. YhES-toiminnnan tulevaisuuden näkymä on ilo ja uudistuminen. Niiden pohjalta on jo lähdetty tekemään suunnitelmia tulevaksi vuodeksi. Itäsuomalaisen yhteistyön vahvistaminen nähdään myös järjestötoimijoiden kesken. Tärkeää on myös oikea-aikaisesti vaikuttaa valtionavustusten leikkauksiin ja päästä keskustelemaan päättäjien kanssa järjestöjen asemasta tässä tilanteessa.

Pieksämäen järjestöyhteistyö ja kumppanuusmallit ovat osoitus siitä, että asioihin voi vaikuttaa ja mielipiteen esittämisellä on merkitystä. Pieksämäen kaupungilta paikalla oli hyvinvointikoordinaattori Seija Laitinen, joka kertoi muun muassa pian julkistettavasta järjestötoiminnan käsikirjasta. Käsikirjaan on koottu mm. avustusmallit ja tästä voivat muutkin kunnat ottaa mallia. Laitinen korosti sitä, että ilman kolmannen sektorin panosta ei myöskään kaupunki pärjää.

Järvi-Suomen Kylät ry:n kyläasiamies Mervi Lintunen (myös YhESin jäsen) kertoi  kaikille avoimista kumppanuuspöydistä, joissa asukkaat pääsevät mukaan pohtmaan esimerkiksi säästökohteita ja tuovat äänensä virkamiestyön tueksi. Lisäksi Pieksämäki on mukana SITRAN kuntakokeilussa, osallisuus on otettu vakavasti kaupungin toimijoiden kesken. Paiste ry.:n edustajat Anja Manninen ja Juhani Jäppinen (YhESin jäsen) kertoivat yhteistyöjärjestöjen kokoavasta roolista. Tällä hetkellä suurinta huolta on kannettu järjestöjen ja järjestötoimijoiden jaksamisesta. YhES-järjestöneuvottelukunta kokoontuu seuraavan kerran joulukuussa.
 

Kuvassa vas. Mervi Lintunen, Järvi-Suomen kylät, Seija Laitinen, Pieksämäen kaupunki, Anja Manninen ja Juhani Jäppinen, Paiste ry.

Lisätietoja:
puheenjohtaja Mali Soininen p. 044 237 5771 ja maakuntaliiton yhteyshenkilö Eveliina Pekkanen 044 770 0591