Suoraan sisältöön

Julkaistu 22.01.2023

Etelä-Savo sydämellä: maakuntahallituksen jäsen Kerttu Hakala

Etelä-Savon maakuntahallituksen blogikirjoitusten sarjassa hallituksen jäsenet esittäytyvät. Eteläsavolaisuudestaan ja ajatuksistaan maakunnan kehittämiseksi kertoo Kerttu Hakala (vihr.)

1. Millainen eteläsavolainen olet? Missä asut, mitä teet ja mitä arvostat kotiseudussasi?

Olen muuttanut Etelä-Savoon ja Mikkelin Otavaan vuonna 2008. Minua ei tuonut tänne työ, opiskelu, parisuhde eikä sukujuuret. Asetuin tuolloin asumaan paritaloon aiemmin opiskelujensa jälkeen tänne jääneen siskoni perheen kanssa. Minulle tärkeää oli, että kylältä löytyy toimivat bussiyhteydet, kirjasto, päiväkoti, koulu ja kansanopisto. 

Asun edelleen Otavassa, nyt taajaman ulkopuolella kahden lapsen ja puolisoni kanssa. 1950-luvulla Otavan koulutilan maista lohkottu tonttimme sopii hyvin myös pienen lammaskatraan pitoon ja laidunnukseen. 
Olen vuosien varrella tehnyt erilaisia ympäristökasvatukseen, kestävään kehitykseen ja ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyviä töitä esimerkiksi Mikkelin kaupungilla, Otavan opistolla ja Suomen luonnonsuojeluliitossa. Minulla on ollut myös kiertävä kanasirkus, mutta tätä nykyä kanalassa on vain kaksi eläkeläiskanaa ja kukko. 

2. Mihin asioihin maakunnassa erityisesti haluaisit vaikuttaa tehtäväsi kautta? 

Tärkeintä minulle on politiikassa ihmisten yhdenvertaisuus ja ympäristö. Haluan elää Etelä-Savossa, joka on liberaali ja jossa ymmärretään katsoa kvartaalitaloutta kauemmas. Usein olen maakuntahallituksen pöydässä se, joka ottaa erityisesti esille luontoarvot ja ilmastonmuutoksen torjunnan. Toivoisin, että voisimme suhtautua esimerkiksi ennallistamiseen ja metsämaidemme hiilitaseeseen kunnianhimoisesti ja uteliaasti. 

Erityisesti maankäytön vaikutukset ilmastonmuutokseen ja toisaalta myös luonnon monimuotoisuuden suojelu ovat joskus monimutkaisia ja vaikeita aiheita. Meidän pitäisi käyttää päätöksenteossamme paljon enemmän sitä tietoa, mitä meille valtakunnan tasolta tuotetaan ja paljon vähemmän populistisia kuluneita heittoja. 

3. Terveisesi eteläsavolaisille – ja muualle Suomeen?

Eteläsavolaisia haluan kiittää siitä, että joukkoon mahtuu monenlaisia ihmisiä. Täällä on parhaimmillaan leppoisaa ja hauskaa. Joskus kuitenkin tuntuu, että sosiaalinen media ei puhu savoa yhtä kauniisti kuin mitä kahvipöydässä todella osaamme. Yritetään kaikki tsempata siinä, että keskittyisimme yhtäläisyyksiin ja keskustelisimme kunnioittavasti. 

Muualle Suomeen ja maailmalle sanoisin, että tervetuloa tänne! Meiltä löytyy varsinaisia helmiä esimerkiksi pienimuotoisesta omavaraistaloudesta kiinnostuneille ja luonnossa samoilijalle. Erityisen mukavaa olisi saada tänne erilaisia kulttuuriharrastajia ja -ammattilaisia, koska ilman heitä ei kellään ole kivaa. 

Kerttu Hakala
Maakuntahallituksen jäsen
Etelä-Savon maakuntaliitto