Suoraan sisältöön

Julkaistu 17.12.2021

Etelä-Savon maakunnallinen nuorisovaltuusto siirtyy 1.1.2022 hyvinvointialueelle

Etelä-Savon maakunnallinen nuorisovaltuusto siirtyy vuoden 2022 alusta uuden hyvinvointialueen nuorisovaltuustoksi maakuntavaltuuston päätöksellä. Vaikuttaminen laaja-alaisesti kuitenkin jatkuu.

Etelä-Savon maakunnallinen nuorisovaltuusto Esa-Manu on toiminut perustamisestaan v. 2019 alkaen Etelä-Savon maakuntaliitto kotipesänään. Nyt on kuitenkin muutoksen aika, kun Esa-Manusta tulee uuden hyvinvointialueen nuorisovaltuusto maakuntavaltuuston niin päättäessä kokouksessaan 23.12. Taustalla muutoksessa on hyvinvointialueita koskeva laki, joka antaa nuorille selkänojan vaikuttamiseen. Laissa määritetään, että jokaisella hyvinvointialueella tulee olla nuorisovaltuusto, ja nuorisovaltuustolle tulee antaa mahdollisuus vaikuttaa hyvinvointialueen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan.

Etelä-Savossa ollaan kärjessä

Etelä-Savo on asiassa valtakunnallisesti kärjessä. Maakunnallinen nuorisovaltuusto teki jo alkusyksystä esityksen hyvinvointialueen valmistelulle ja maakuntaliitolle toiminnan siirtämisestä hyvinvointialueelle niin, että toiminnan laaja-alaisuus jatkossakin mahdollistetaan. Niin merkitykselliseksi kuin nuoret kokevatkin hyvinvointialueella vaikuttamisen, he näkevät edelleen tärkeäksi tuoda nuorten ääntä maakunnan kehittämiseen myös laajemmin. Ilmastonmuutos, koulutus, kulttuuri ja työelämän kehittäminen ovat nuorille alueellisesti tärkeitä teemoja.

Puheenjohtajana aloittaa Saara Laukkanen Savonlinnasta

Vuonna 2022 Etelä-Savon maakunnallisen nuorisovaltuuston puheenjohtajana toimii savonlinnalainen Saara Laukkanen, ja varapuheenjohtajana jatkaa mikkeliläinen Katri Markevitsch. Etelä-Savon maakunnallisen nuorisovaltuuston kaksivuotisen kauden jälkimmäinen vuosi tuo esamanulaisille hienon mahdollisuuden olla mukana historiallisessa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistuksessa. Yhdeksi kärkiteemaksi Etelä-Savon maakunnallinen nuorisovaltuusto on valinnut ensi vuodelle nuorten mielenterveyden.

Lue myös maakunnallisten nuorisovaltuustojen julkilausuma: MAHKU21: Hyvinvointialueuudistus kaipaa nuoria välittömästä https://www.pohjois-karjala.fi/-/hyvinvointialueuudistus-kaipaa-nuoria-valittomasti