Suoraan sisältöön

Julkaistu 28.05.2021

Miksi kuntapolitiikka ei houkuta nuoria?

Nuoret haluavat kokea, että Etelä-Savossa on mahdollisuus vaikuttaa asioihin ja omaan maakuntaan kannattaa palata.

Miksi kuntapolitiikka ei houkuta nuoria?

Etelä-Savon kunnissa nuoria ehdokkaita on verrattain vähän. Miksi kuntapolitiikka ei houkuta nuoria mukaan? Nopealla mediakatsauksella huomaa, että kuntapolitiikka voi näyttäytyä riitaisana, epäkunnioittavana ja haastavana kenttänä. Löytyy kiusaamissyytöksiä, mustamaalausta, kuka sinne nyt haluaisi? Kun pöydällä on kiperiä kysymyksiä, niiden ratkomiseen tarvitaan kykyä toimia yhdessä. 

Yhdelläkään kunnalla Etelä-Savossa ei ole varaa jättää nuoria sivuun. Nuorten kokemukset osallisena olemisesta kotikunnassa sitouttavat ja jättävät muistijäljen, joka saattaa saada opiskelemaan muualle lähteneenkin palaamaan. Nuoret ovat kriittisesti ajattelevia ja haastavat aikuisia – ja näin sen kuuluukin olla.  Aikuiset tarvitsevat itsevarmuutta ottaa viestit rauhallisesti vastaan, käsitellä asiat asioina ja vastata nuorille perustellen.

Kuntavaalit mahdollistavat muutoksen. Uuteen kauteen on hyvä lähteä avoimin mielin ja hyvässä hengessä. Tehdään koko Etelä-Savossa ensi kauden kuntapolitiikkaa näkyvästi positiivisella energialla, vaikka asiat ja ajat ovatkin vaikeita. Nuoret haluavat kokea, että täällä on mahdollisuus vaikuttaa ja tänne kannattaa palata.

Terhi Venäläinen ja Emmi-Elina Fjällström
eteläsavolaiset osallisuuskoordinaattorit