Suoraan sisältöön

Julkaistu 15.09.2022

Tunneside kotikuntaan - Tapahtumatuotanto nuorten osallisuuden vahvistajana

Suomen Nuorisoseurojen hallinnoima ja Etelä-Savon ELY-keskuksen rahoittama Nuoret Etelä-Savon Dynamoina -hanke haastaa nuoret tekemään tapahtumia omalle paikkakunnalleen. Tällä erää hankkeen toiminta-alueita ovat Pieksämäki ja Mikkeli ja kohderyhmänä 16-25-vuotiaat.

Nuoret Etelä-Savon Dynamoina -hankkeen tavoitteena on vahvistaa nuorten osallisuutta, ehkäistä syrjäytymistä ja järjestää kaikille nuorille avoimia tapahtumia. Hanke on käynnissä 1.1.2022-31.8.2023.

Hankkeen ensimmäinen puolivuotinen omistettiin Pieksämäelle. Itsekin koronan sairastaneena huomaan pientä kyllästymistä aiheeseen, mutta hankkeen näkökulmasta se on edelleen ajankohtainen. Ottaessamme ensimmäisiä askeleita hankkeen markkinoinnissa, opimme, että kohderyhmämme nuorimmat eivät olleet päässeet osallistumaan nuoruutensa ensimmäisinä vuosina lainkaan tapahtumiin. Viimeisimmät tiukat koronarajoitukset haastoivat myös hankkeen näkökulmasta nuorten kohtaamista. Huolimatta siitä, että jouduimme perumaan suurimman osan sovituista kouluvierailuista, saimme tiiviin kuusihenkisen Dynamo-ryhmän kasaan.

Tällä hetkellä, kun elämme energiakriisin keskellä, mikä vaikuttaa kaikkiin elämänalueisiimme, tarvitsemme tavallistakin kipeämmin yhteistyötä. Tapahtumateollisuus saa viime vuosien kipuilun jälkeen jälleen uuden haasteen; kaikki kustannukset kallistuvat ja ihmisten rahankäyttö noudattanee useimpien osalta niukkuuden periaatetta. Hankkeessa toki kaikki tapahtumat ovat kohderyhmälleen ilmaisia, mutta juuri siitä syystä tapahtuman rahoituspohjaa on laajennettava. Pienellä rahalla ei voi enää saada tapahtumaa aikaiseksi. Jo artistien hinnat ovat niin korkealla, että itselläni on sellainen tuntu, ettei niiden saamiseksi meinaa näpit riittää.

Pieksämäen Dynamo-ryhmä kaivoi esille tämänhetkisen nuorisokulttuurin ytimen, katukulttuurin, ja loi PMK Track Fest -tapahtuman. Teemaa, nimeä, ohjelmaa ja paikkaa myöten käsiala oli ryhmän omaa. Rahoittajina tapahtumassa toimivat hankkeen lisäksi Pieksämäen nuoriso- ja kulttuuritoimi sekä Veej’ jakaja Leader -ryhmä paikallisia yrittäjäsponsoreita unohtamatta.

Nuoret pystyivät luomaan taustavoimien avulla tapahtuman, jossa illan aikana oli noin 450 kävijää. Pääesiintyjänä oli artisti Etta, joka on tehnyt tänä syksynä suomalaista popmusiikin historiaa. Hän on noussut ensimmäisenä naisräppärinä Suomen virallisen albumilistan ykköseksi.

PMK Track Fest osoitti, että tarvitsemme myös 16-25-vuotiaille tapahtumia, joihin osallistua omalla vapaa-ajallaan. Vaikka ikäryhmä on maakunnassamme pieni, emme saa unohtaa tarjota heille laadukkaita vapaa-ajan palveluita. Jo tapahtumaan osallistuminen voi pitää nuoren kiinni yhteiskunnassa ja näin ehkäistä syrjäytymistä. Tapahtumia saamme aikaan yhdessä, kokoamalla resurssimme yhteen kukkaroon. Tapahtumia tarjoamalla taas kiinnitämme nuoret alueelle.
Parhaimmillaan, nuoren muuttaessa pois paikkakunnalta, hän on edelleen mukana tekemässä itselleen tärkeää tapahtumaa. Voisiko olla parempaa keinoa veto- ja pitovoiman kehittämiseksi? Side tapahtuman tekemiseen, ja elämykset osallistujana, ovat todellisuudessa tunneside omaan kotikuntaan.

Kirjoittaja:

Projektipäällikkö Nazia Asif
Nuoret Etelä-Savon dynamoina -hanke
Suomen Nuorisoseurat