Suoraan sisältöön

Julkaistu 27.03.2020

Korona muuttaa lähes kaiken

Koronavirus on muuttanut koko maailmaa, myös omaa maakuntaamme. Vain muutamassa viikossa ne, joille se on mahdollista, ovat siirtyneet etätöihin. Huoli taloudesta kasvaa, kun kenelläkään ei ole varmuutta, kuinka pitkään joudumme elämään poikkeusoloissa.

Uudenmaan eristäminen on perusteltua tartuntojen nopean kasvun vuoksi, mutta tartuntojen määrä kasvaa kaikkialla Suomessa. Liikkumisrajoitukset ovat perusteltuja ja välttämättömiä. Ne ovat meidän kaikkien parhaaksi. Viranomaisten määräyksiä ja kieltoja on noudatettava, eikä etsittävä keinoja niiden kiertämiseksi. Eilen TV 1 uutisissa Mäntyharjun kunnanjohtaja Jukka Ollikaisen viesti oli vakava ja selkeä: loma-asukkaat ovat meille tärkeitä, mutta nyt mennään terveys edellä.

Etelä-Savon maakuntaliiton toiminta jatkuu kriisistä huolimatta niin normaalisti kuin mahdollista. Toimintatapa on muuttunut: olemme kaikki etätöissä. Maakuntahallitus ja maakunnan yhteistyöryhmä ovat pitäneet ensimmäiset etäkokouksensa. Poikkeusolosuhteissa on tärkeää, että demokraattisesta päätöksenteosta pidetään kiinni kaikilla yhteiskunnan tasoilla. Tämän päivän tekniikka tarjoaa välittömään osallistumiseen mahdollisuuden paikasta riippumatta.

Etelä-Savossa huoli ensi kesästä kasvaa. Maakuntamme elinvoimalle matkailu on elintärkeä. Voidaanko meille tärkeät kesätapahtumat pitää suunnitellusti? Voivatko matkailijat liikkua vapaasti kesällä? Mitä tapahtuu yrityksille ja kulttuuritapahtumien tuottajille?

Julkisuus on täynnä erilaisia skenaarioita kriisin etenemisestä. Erilaiset viestit koettelevat yleistä luottamusta viranomaisten toimintaan. Suuri kysymys on, kestääkö terveydenhuoltojärjestelmämme kriisin aiheuttaman paineen. Tässä tilanteessa avoin ja ajantasainen viestintä on avainasemassa. Sanavapauteen kuuluu kansalaisten oikeus saada luotettavaa tietoa siitä, miten kriisi etenee. Kriisin keskellä riippumattoman ja kriittisen median rooli korostuu.

Kriisin pitkittyessä ihmisten terveyden ohella myös talous kärsii yhä enemmän. Huoli taloudesta kasvaa, kun kenelläkään ei ole varmuutta kuinka pitkään joudumme elämään poikkeusoloissa.

Koronakriisi on jo muuttanut paljon elämäämme, emmekä tiedä kuinka pitkään tämä poikkeustilanne jatkuu ja ennen kaikkea, millaisesta tilanteesta jatkamme kriisin jälkeen.

Pentti Mäkinen
maakuntajohtaja