Suoraan sisältöön

Julkaistu 21.11.2021

Maakuntataiteilijat näkyvät ja kuuluvat Etelä-Savossa

Etelä-Savon uudet maakuntataiteilijat kansanmuusikko Sirkka Kosonen ja kuvataiteilija Mari Liimatainen tuovat työssään taiteen ilosanomaa eri puolille maakuntaa.

Maakunnan asukkaiden kulttuurista osallisuutta tukevien maakuntataiteilijoiden palkkaaminen on uusi kokeilu Etelä-Savossa. Kuntataiteilijoita ja organisaatiotaiteilijoita on ollut muuallakin, mutta maakuntaliiton palkkalistoilla työskenteleviä, koko maakunnassa toimivia kuukausipalkkaisia taiteilijoita ei ole aiemmin ollut.

Syyskuussa aloittaneet maakuntataiteilijat pääsivät työssään käytännön taidetoiminnan pariin 1.-6.11. järjestettyjen Syys-Vetehisten aikaan.
Syys-Vetehiset oli ensimmäinen osa AKKU-hankkeessa toteutettavaa ympärivuotista Vetehiset - Eteläsavolaiset järvikulttuurifestivaalit -tapahtumakokonaisuutta. Eteläsavolaista järvikulttuuria esiin tuovien Syys-Vetehisten aikaan maakuntataiteilijat vierailivat Mikkelissä, Hirvensalmella, Enonkoskella, Savonlinnassa, Rantasalmella, Sulkavalla ja Juvalla tuoden esityksiä, osallistavia taidepajoja ja yhteisötaideteoksia.

Sirkka ohjasi kunnissa sekä kaikille avoimia että koululaisille suunnattuja kantelepajoja, antoi äänensä Savonranta-seuran kanssa järjestetyssä Paasveden pirut -tilaisuudessa itse pirulle ja kävi harmonikan kanssa vuoropuhelua Sulkavalla yhdessä Ihmekollektiivin kanssa toteutetussa Valotapahtumassa. Mari ohjasi kävijöitä Mikkelin Museoiden yössä maakunnan asukkaiden osaamista kokoavan Verkko-yhteisötaideteoksen tekemiseen sekä mm. Savonlinnassa ja Sulkavalla Heijastinpuun aloittamiseen ja kelluvien paperilyhtyjen taitteluun. Lisäksi Marin yhteisöteos Sanaryijy kokosi juvalaisten fiiliksiä ja terveisiä kunnankirjastolla koko festivaaliviikon ajan.

Järvikulttuuriin liittyen Etelä-Savon alueella tehdyt kaivosvaraukset ovat nostaneet puhtaan veden merkityksen keskusteluihin, ja Sirkka kävikin jo ennen Syys-Vetehisiä laulamassa itkun puhtaan veden puolesta Enonkosken kuolleella Särkijärvellä. Syys-Vetehisten aikaan maakuntataiteilijat tekivät Hirvensalmella ja Rantasalmella musiikkia ja kuvataidetta yhdistävän, puhdasta järviluontoa puolustavan taideteon, jotka ovat edelleen bongattavissa kunnista.

Vaikka maakuntataiteilijat ovatkin vielä pestinsä alkutaipaleella, monia ilahduttavia asioita on jo ehtinyt tapahtua. Kummankin maakuntataiteilijan mielestä tähän asti kaikkein antoisinta ovat olleet luovuuden ja yhdessä tekemisen inspiroimat kohtaamiset ja keskustelut yhdessä toimintaan osallistuneiden kanssa. Avoimissa kantelepajoissa Sirkka on kohdannut aikuisten aitoa iloa siitä, että he oppivat soittamaan viisikielisiä kanteleita ilman aikaisempaa soittokokemusta. Sirkka on havainnut myös paikallisten hämmästystä siitä, kuinka paljon Etelä-Savon alueelta on kerätty runomittaisia laulettuja runoja, sillä vaikka Karjala on laulumaana tunnetumpi, löytyy arkistojen kätköistä runsaasti eteläsavolaistakin kansanmusiikkiaarteistoa. Mari pitää tärkeänä myös sitä, että he saavat olla mukana nostamassa esiin Paasveden pirujen tyyppisiä kiinnostavia ilmiöitä maakunnasta sekä tehdä maakuntataiteilijoiden kesken taiteiden välistä yhteistyötä.

Alun kokemusten perusteella maakuntataiteilijat ovat pestistään innoissaan ja rakentavat työnkuvaansa mielenkiinnolla pitkin matkaa. Työtehtävät valikoituvat tiiviissä yhteistyössä kuntien kulttuuripalveluiden ja muiden maakunnan kulttuuritoimijoiden kanssa. Maakuntataiteilijakokeilu on taiteilijoiden työllistymisen näkökulmasta tärkeä, sillä työllistymismahdollisuuksia varsinkin kuvataiteilijoille on tarjolla kovin vähän.

Maakuntataiteilijat työskentelevät huhtikuun 2022 loppuun saakka Etelä-Savon maakuntaliiton koordinoimassa AKKU – Alueellinen kuntien kulttuuritoiminnan kehittäminen Etelä-Savossa -hankkeessa, jota rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Etelä-Savon maakuntataiteilijoiden tekemisiä voi seurata Facebookissa Maakuntataiteilija Etelä-Savo | Facebook sekä Instagramissa @maakuntataiteilijat.

Maakuntataitelijoiden toteuttamiin tapahtumiin ja teoksiin voi osallistua esimerkiksi Talvi-Vetehisillä 21.2.-6.3.22 ja Kevät-Vetehisillä 25.4.-1.5.22, joiden tapahtumakalenterin täyttymistä voit seurata Vetehisten verkkosivuilta.

Tervetuloa mukaan!

Kuvassa maakuntataiteilijat Sirkka Kosonen ja Mari Liimatainen.

Kommentit (0)

Jätä kommentti