Suoraan sisältöön

Julkaistu 17.06.2022

Viimeinkin kesä ilman rajoituksia

Suomen kesä on parhaimmillaan. Kahden vuoden tauon jälkeen kesän tapahtumat voidaan toteuttaa ilman rajoituksia.

Koronan aikana me suomalaiset löysimme kotimaamme ja erityisesti oman maamme luonnon tarjoamat elämykset. Nyt tauon jälkeen lukuisat kesätapahtumat ovat kaikille tarjolla. Etelä-Savon kesä tarjoaa kulttuuria eri muodoissaan, vakavaa keskustelua ja monipuolisia makuelämyksiä.

Mikkelissä järjestetään Farmari 2022, Päämajasymposium ja Mikkelin Musiikkijuhlat, Savonlinnassa tietenkin Oopperajuhlat, Kangasniemellä Puula-Foorumi ja Salmelan taidekeskus Mäntyharjulla on avoinna samoin Johanna Oraksen taidekartano Punkaharjulla ja lukuisat muut tapahtumat. Kesäisillä toreilla ja ravintoloissa voi nauttia niin hyvästä ruuasta kuin tunnelmasta.

Vaikka koronavuosien jälkeen lomamatkailu ulkomaille on vapautunut rajoituksista, on syytä muistaa, että matkailu kotimaassa on paitsi elämys, myös vastuullinen valinta. Vastuullisuus on ekologista, taloudellista, sosiaalista ja kulttuurista.

Loman voi kotimaassa viettää monella tavalla. Omalla mökillä tai vuokramökillä. Vesillä joko omalla tai vuokratulla veneellä tai sitten kiertäen tutustumassa kesätapahtumiin ja Suomen luontoon. Lomailijat etsivät kotimaasta yhä useammin elämyksiä kansallispuistoista ja muista oman maan luontokohteista. Moni suomalainen on korona-aikana löytänyt uudelleen suomalaisen luonnon.

Lomailu kotimaassa jättää eurot omaan maahan. Lisäämme kotimaisten tuotteiden ja palveluiden käyttöä. Toivon, että korona jälkeen tämä kehitys jatkuu.

Kotimaan matkailu on ulkomaista matkailua  ympäristöystävällisempää. Vähentämällä lentomatkoja kaukomaihin, vähennämme samalla myös lentoliikenteen aiheuttamia päästöjä.

Talvella suomalaiset harrastavat urbaania elämäntyyliä mutta kesällä olemme luonnossa, mieluiten järven rannalla. Etelä-Savon 46 600 vapaa-ajan asuntoa tuovat kymmeniä tuhansia ihmisiä maakunnan ulkopuolelta nauttimaan kesästä ja omasta rauhasta.

Viimeistään korona-aikana etätyön yleistyessä vapaa-ajan asunnosta on tullut yhä useammille toinen asunto vakituisen asunnon rinnalle. Vapaa-ajan asunnon käyttäjää voikin yhä useammin kutsua aidosti monipaikkaiseksi asukkaaksi.

Vastuullisuus tarkoittaa ekologisesti tuotettua sähköä ja energiatehokasta rakentamista ja kunnostamista. Olemassa olevien vapaa-ajan asuntojen käyttöaikaa lisäämällä säästyy myös luontoa. Oman vapaa-ajan asunnon voi vuokrata silloin, kun se ei ole omassa käytössä. Näin vapaa-ajan asunnon käyttöaste kasvaa.

Monipaikkaisesta työstä on tullut yhä tärkeämpi työnteon muoto. Etätyöskentely vapaa-ajan asunnolla vähentää matkustamista, lisää palveluiden kysyntää alueella ja pidentää viipymää vapaa-ajan asunnolla. Yhä useampi on myös siirtämässä omaa yritystoimintaansa vapaa-ajan asunnolle.

Lomailu vapaa-ajan asunnolla on sosiaalisesti ja kulttuurisesti vastuullista. Vapaa-ajan asukkaat ovat Etelä-Savossa yhä enemmän yhdessä paikallisten asukkaiden kanssa mukana ylläpitämässä paikallista kulttuuria ja perinteitä samoin kuin vaalimassa alueen luontoarvoja.

Vastuulliset vapaa-ajan asukkaat kunnioittavat paikallisia tapoja, ruokakulttuuria, elämäntyyliä ja paikallisia elinkeinoja.

Kansainvälisen turvallisuuspoliittisen tilanteen kiristyessä kotimaan matkailu on myös turvallinen valinta. Suomen Nato-jäsenyys tulee varmistamaan, että koko Suomi muodostaa matkailijoille turvallisen alueen.

Ruoka ja kulttuuri ovat tulevaisuuden matkailun kulmakiviä Etelä-Savossa. Ruokakulttuuri on matkailun kasvava trendi. Maakuntahallituksen 13.6.2022 hyväksymän kulttuuristrategian tavoitteena on tehdä kulttuurista, taiteesta ja luovista aloista merkityksellinen elinkeino ja elinvoiman lähde Etelä-Savossa.

Pentti Mäkinen, maakuntajohtaja