Suoraan sisältöön

Julkaistu 13.04.2022

Kevät-Vetehiset yhdistää luontoa ja kulttuuria

Vetehiset - Eteläsavolaiset järvikulttuurifestivaalit -tapahtumakokonaisuuden kolmas osa Kevät-Vetehiset järjestetään 21.-30.4.2022. Festivaali tarjoaa helposti lähestyttävää ohjelmaa kaikenikäisille eteläsavolaisille.

Kevät-Vetehisillä maakuntataiteilijat Sirkka Kosonen ja Mari Liimatainen kiertävät Etelä-Savon kunnissa. Kansanmuusikko Sirkka Kosonen ohjaa laulu- ja soittotupia ja hirviöäänipajaa, soittaa haitaria Live Laviksessa ja improvisoi äänellään palvelukeskuksissa ja Improtreffeillä.
Kuvataiteilija Mari Liimatainen ohjaa nuoria taiteen tekemiseen useammassa kunnassa. Liimataisen Verkko-yhteisötaideteos kulkee pienoisbussi Reissu-Ellun matkassa ja ilahduttaa asukkaita palvelutaloissa. Lisäksi Liimataisen osallistava yhteisötaideteos Sanaryijy-teos pysähtyy Mikkelin pääkirjastolle 19.-29.4.

- Vetehiset-festivaalilla pyrimme tuomaan yhteen eteläsavolaista luontoa ja siihen liittyvää kulttuuria. Kevät-Vetehisillä järviseudun asukkaat pääsevät ääneen ja ilmaisemaan itseään sekä omaa elävää perintöään, kertoo kulttuurikoordinaattori Taru Tähti Etelä-Savon maakuntaliitosta.

Kevät-Vetehisten päivittyvä ohjelmatarjonta löytyy verkosta täältä.

Mobiiliseikkailuja ulkosalla, Roskapäivät ja luentoja luonnosta

Digitaalinen Hilima Haepakka ja luonnonhaltijat -mobiiliseikkailu on pelattavissa ulkokohteissa eri puolilla Etelä-Savoa 21.-30.4. Mobiiliseikkailun videomuotoinen tarina sisältää kahdeksan rastia, joissa kerrotaan luonnonhaltijoista sekä ratkaistaan tehtäviä ja suoritetaan liikunnallisia haasteita.

Vetehiset-festivaalilla kannetaan huolta eteläsavolaisen järviseudun puhtaudesta. Mikkeliläiset ja savonlinnalaiset toimijat järjestävät yhdessä 20.-21.4. Roskapäivät, joilla jaetaan tietoa roskaantumisesta ja jätteiden kierrättämisestä sekä kerätään pois lumen alta paljastuvia roskia ja tehdään niistä teoksia.

Kansallinen veteraanipäivä 27.4. osuu Kevät-Vetehisten ajankohtaan. Eteläsavolaiset kulttuuritoimijat ovat yhdessä tehneet Veteraanipäivän juhlatallenteen, joka on vapaasti katsottavissa festivaalin verkkosivuilta. Juhlatallenne on tehty ensisijaisesti palvelukotien asukkaita ja koululaisia ajatellen.

Mikkelin kaupunginorkesteri jatkaa Syys-Vetehisillä alkanutta Vetehisiä säveliä -maakuntakiertuettaan nyt Enonkoskella, Mäntyharjulla ja Pertunmaalla. Myös Savonlinna-kvartetti kiertää Vetehiset-kiertueella Sulkavalla, Juvalla, Pieksämäellä ja Savonlinnassa.

Etelä-Savon kirjastojen yhteinen Vetehiset-lukuhaaste jatkuu, ja kirjastoilla järjestetään kaksi eteläsavolaisesta luonnosta kertovaa luentoa: Juha Taskinen kertoo Juvan kunnankirjastolta 23.4. striimattavalla luennollaan saimaannorppien kulttuurista. Kai ja Leena Kuntola puolestaan viettävät Silent Saimaa -valokuvakirjansa julkistustilaisuutta 26.4. Sulkavan kirjastolla.

Verkostomuotoisen Vetehiset-festivaalin toteuttavat yhteistyössä Etelä-Savon kuntien kulttuuritoimijat ja Etelä-Savon maakuntaliitto. Festivaalikokonaisuus toimii samalla Etelä-Savon kokoisena kokeilualustana, jonka puitteissa kuntien kulttuuritoimijat voivat kokeilla ja kehittää uudenlaisia yhdessä tekemisen tapoja ja toimintamalleja.

Vetehiset on osa Etelä-Savon maakuntaliiton koordinoimaa AKKU - Alueellinen kuntien kulttuuritoiminnan kehittäminen Etelä-Savossa -hanketta, jota rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lisätietoja AKKU- Alueellinen kuntien kulttuuritoiminnan kehittäminen Etelä-Savossa -hankkeesta täältä.
 

Lisätiedot ja yhteydenotot:

kulttuurikoordinaattori Taru Tähti
p. 040 665 7230, taru.tahti(a)esavo.fi

maakuntataiteilija Sirkka Kosonen
p. 040 652 3793, sirkka.kosonen(a)esavo.fi

maakuntataiteilija Mari Liimatainen
p. 040 652 2171, mari.liimatainen(a)esavo.fi