Suoraan sisältöön

Julkaistu 18.09.2020

Saimaa-ilmiö2026 käänsi uuden lehden

Projektijohtaja Sari Kaasinen ja viiden aluekoordinaattorin tehotiimi vahvistavat Itä-Suomen yhteistyötä

18.9.2020 klo 14-15 Lappeenranta-salissa järjestetyssä live-lähetyksessä keskusteltiin Jani Halmeen johdolla Saimaa-ilmiö2026 -hankkeen merkityksestä ja mahdollisuuksista. Aloituspuheenvuorossaan Halme vakuutti, että voimme muuttaa Itä-Suomen tulevaisuuskertomusta erityisesti kulttuurin avulla ”Culture can change the story”.

Hankekoordinaattorit Reko Tammi ja Anu-Anette Varho istuvat sohvalla, Jani Halme haastattelee. Kuvassa näkyy Saimaa-ilmiön mainos.
Valmisteluhankkeen koordinaattorit Anu-Anette Varho ja Reko Tammi kertoivat lyhyesti tarinan noin vuoden mittaiselta matkalta kohti Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotta. Kuva: Jari Sihvonen

Lähetyksessä pohdittiin asiantuntijavieraiden kanssa Saimaa-ilmiön vahvuuksia ja seuraavia askeleita kohti kulttuuripääkaupunkitittelin voittoa. Visioimassa ja keskustelemassa paneelissa olivat ylimaakunnallisen Sillanrakentajat -valmistelutiimin puheenjohtaja Sari Kaasinen, ANTI-festivaalin taiteellinen johtaja Johanna Tuukkanen, Lappeenrannan kaupunginorkesterin intendentti Milko Vesalainen, Savonia-ammattikorkeakoulun TKI-asiantuntija Jyri Wuorisalo ja Lappeenrannan–Lahden teknillisen yliopisto LUT rehtori Juha-Matti Saksa.

Lavalla Jani Halme ja keskustelijat. Kamera kuvaa tilaisuutta.
Johanna Tuukkanen (vas.), Milko Vesalainen, Sari Kaasinen, Jyri Wuorisalo ja juontajana Jani Halme. Kuva: Jari Sihvonen

Vilkkaassa keskustelussa nostettiin esiin kulttuurista kestävyyttä, rohkeaa innovointia, alueen omaleimaisuutta ja kaikenlaisen yhteistyön tärkeyttä. Johanna Tuukkanen nosti esiin kuinka Euroopan kulttuuripääkaupunkiohjelman projektien täytyy olla taiteellisesti ja kansainvälisesti korkealaatuisia ja liittyä globaalin taidemaailman ajankohtaisiin ilmiöihin. Vaaditaan kansainvälistä tasoa, mutta myös voimakasta paikallista ymmärrystä ja kiinnittymistä.

Sari Kaasinen on Saimaa-ilmiön uusi projektijohtaja

Musiikin tohtori, taiteilija Sari Kaasinen on valittu Euroopan kulttuuripääkaupunkihankkeen projektijohtajaksi. Tehtävässään Kaasinen johtaa Saimaa-ilmiö 2026 -kulttuuripääkaupunkihanketta ja sen projektitiimiä. Hän myös koordinoi kulttuuripääkaupunkihaun toisen hakukierroksen valmistelua ja kulttuuripääkaupunkivuosien 2022–2026 ohjelmasisältöjä.

Aluekoordinaattorit vahvistavat Itä-Suomen yhteistyötä

Tilaisuudessa Kaasinen esitteli unelmajoukkueeksi tituleeraamansa viisi aluekoordinaattoria: Mona Taipale (Etelä-Karjala), Minna Valonen (Pohjois-Karjala), Anu-Anette Varho (Etelä-Savo), Veera Kolehmainen (Savonlinna ja Etelä-Savo) ja Jarkko Kääriäinen (Pohjois-Savo).  Aluekoordinaattorit vastaavat sisältöjen tuottamisesta kulttuuripääkaupunkihaun toisen kierroksen hakukirjaan.

Koordinaattorit vastaavat myös Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden/Saimaan kulttuuripääkaupunkivuosien 2022-2026 ohjelmakokonaisuuden valmistelusta yhden keskuskaupungin ja maakunnan osalta sekä yhteisen toimintamallin valmistelusta. Aluekoordinaattorit osallistuvat kulttuuristrategiatyön käynnistämiseen ja toteuttamiseen. Tehtävään kuuluu myös ylimaakunnallinen yhteistyö muiden aluekoordinaattoreiden, kaupunkien ja maakuntaliittojen kanssa.

Lisätietoja: Hankekoordinaattori Anu-Anette Varho, p. 040 548 4658

Kuvateksti ylhäällä: Sari Kaasinen (keskellä), Mona Taipale (vas.), Minna Valonen, Anu-Anette Varho, Jarkko Kääriäinen, Veera Kolehmainen. Kuvaaja: Jari Sihvonen