
Julkaistu 19.05.2025
Luusniemi on Etelä-Savon Vuoden kylä 2025
Maakuntahallitus nimesi kokouksessaan Järvi-Suomen kylät ry:n esityksestä Etelä-Savon Vuoden 2025 kyläksi Luusniemen kylän Kangasniemeltä.
Luusniemi on noin 200 asukkaan vireä kylä, joka sijaitsee Kangasniemen kunnassa, Kyyveden ympäröimällä niemellä. Vakituisten asukkaiden lisäksi Luusniemellä on noin 350 kesäasuntoa, joten kesäisin kylän väkiluku moninkertaistuu.
Kylällä toimii aktiivinen kyläseura sekä metsästysseura ja useita pienyrityksiä. Luusniemi on tullut aikanaan tunnetuksi usean vuoden ajan järjestetyistä Kyyveden ajoista ja Luusniemi Blues -tapahtumasta. Tuleville vuosille on ideoitu uusia tapahtumia ja toimintamuotoja.
Kesäisin kylätalo Elolla lauantaisin järjestetty kesäkahvila on saanut suuren suosion ja sen toimintaa tullaan talkoovoimin jatkamaan kesällä 2025.
Kylän vahvuutena on ollut urheilu jo vuodesta 1916, jolloin perustettiin urheiluseura Luusniemen Elo. Vuonna 2004 Luusniemen Kyläseura, urheiluseura Elo sekä Luusniemen maa- ja kotitalousnaiset yhdistyivät Luusniemen Kyläseura Elo ry:ksi. Tulevana vuonna 2026 Kyläseura juhlii 110-vuotista taivaltaan.
Kylän yhteistyö Kangasniemen kunnan kanssa on ollut tiivistä. Kylä on myös toiminut aktiivisesti kuntaan päin erilaisten hankkeiden edistämisessä ja toteutuksessa. Yhteistyö alueella toimivien yhdistysten kanssa on ollut saumatonta ja hedelmällistä. Yhteishankkeena on toteutettu esimerkiksi uudistettu versio kyläkirjasta, joka julkaistaan tämän vuoden aikana.
Luusniemen kylä tarjoaa monipuolisesti palveluja niin vakituisille kuin kausiasukkaille. Kestävän kehityksen kannalta kyläläisille on tärkeää luonnonvarojen kestävä käyttö ja luonnon monimuotoisuuden huomioiminen.
Luusniemen kylän iskulause on: ”Elo kylässä – kylä elossa”.
Järvi-Suomen kylät esittää Etelä-Savon Vuoden kylää edelleen valtakunnalliseksi Vuoden kylä -ehdokkaaksi.
Vuoden kylän valinnalla halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettuutta. Tavoitteena on löytää esimerkkejä aktiivisista kylistä ja tuloksellisesta kylätoiminnasta.
Lisätiedot:
Jenniina Lahikainen, Luusniemen kyläseura Elo ry
Puh. 040 751 6355
Sähköposti: luusniemenelo@gmail.com
Etelä-Savon kuntien edunvalvonnan kärjet vuosille 2025–2026 on päivitetty
Etelä-Savon maakuntaliiton tavoitteena on toimia aktiivisesti ja ennakoivasti maakunnan ja sen kuntien kanssa ja tuottaa ajantasaista tietoa kuntien päätöksenteon tueksi.
Edunvalvonnan ajankohtaisuuden varmistamiseksi maakuntaliitto on kartoittanut kunnilta päivitetyt tavoitteet ja painopisteet vuosille 2025–2026.
Lähes kaikki kunnat nostivat esiin liikenneyhteyksien, infrastruktuurin ja toimivien digiyhteyksien merkityksen alueen elinvoiman, hyvinvoinnin ja yritystoiminnan kannalta.
Toisen asteen, lukio- ja korkeakoulutuksen säilyttäminen ja kehittäminen nähtiin keskeisenä osaavan työvoiman turvaamiseksi. Myös aikuisten jatkuvan oppimisen mahdollistaminen koettiin tärkeäksi erityisesti aikuiskoulutustuen poistumisen jälkeen.
Useat kunnat korostivat yrittäjyyden tukemisen sekä tutkimus- ja kehitystoiminnan edistämisen merkitystä.
Hyvinvointialueen rahoituksen ja palveluiden turvaaminen koetaan erittäin tärkeäksi. Huolena on palveluiden saatavuuden turvaaminen erityisesti harvaan asutuilla alueilla.
Valtionosuusjärjestelmän kautta tapahtuva kuntatalouden turvaaminen on tärkeää erityisesti pienille ja ikääntyville kunnille. Esille nousivat myös saaristokuntien asema, TE-palveluiden rahoitus sekä Itä-Suomi-ohjelman jatkuvuus ja monipaikkaisuuden edistäminen.
Maakuntajohtaja Heini Utunen asetti työnsä tavoitteet – tähtäimessä elinvoimainen ja vaikuttava Etelä-Savo
Etelä-Savon uusi maakuntajohtaja Heini Utunen aloitti tehtävässään 24. maaliskuuta 2025. Heti työnsä alkuvaiheessa Utunen ja maakuntahallituksen puheenjohtajisto ovat yhdessä määrittäneet maakuntajohtajan tavoitteet vuosille 2025–2026.
Tavoitteita arvioidaan vuosittain, ja ne pohjautuvat lainsäädäntöön, Etelä-Savon maakuntaliiton hallintosääntöön ja muihin toiminnallisiin linjauksiin.
Tavoitteiden ytimessä on Etelä-Savon elinvoiman ja edunvalvonnan pitkäjänteinen vahvistaminen – yhteistyöllä ja nykyaikaisella johtamisotteella.
– Maakunnan kehittäminen ei ole yksilölaji. Tavoitteiden saavuttaminen vaatii laajaa yhteistyötä ja vahvaa tahtoa. Työtä ohjaavat tiedolla, taidolla ja tahdolla johtamisen periaatteet – kaikki maakunnan etua varten, kuvailee Heini Utunen.
– Maakuntahallitus tukee maakuntajohtajan tavoitteita omalla toiminnallaan. Pidämme tärkeänä, että myös maakunnan kunnat ja kaupungit sitoutuvat yhteisiin tavoitteisiin, sanoo maakuntahallituksen puheenjohtaja Arto Sepponen.
Tavoitteet on jäsennetty kolmeen toisiaan tukevaan kokonaisuuteen:
1. Tiedolla johtaminen – vaikuttavuutta faktojen pohjalta
Strateginen vaikuttaminen perustuu ajantasaiseen ja laadukkaaseen tietoon. Maakuntajohtajan työssä tämä tarkoittaa tiedolla johtamista, jossa data-analyysiin perustuva tieto tukee aluekehittämistä, edunvalvontaa ja päätöksenteon valmistelua.
2. Taidolla johtaminen – yhteistyötä ja vuorovaikutusta
Johtaminen on ennen kaikkea ihmisten johtamista. Utusen tavoitteisiin kuuluu vahvistaa maakunnan sisäistä yhteistyötä, luottamuksellista vuorovaikutusta ja henkilöstön osallistumista. Maakuntajohtaja toimii yhdistävänä voimana yhteisten päämäärien – kuten edunvalvonnan kärkitavoitteiden – edistämisessä.
3. Tahdolla johtaminen – maakuntahengen vahvistamista
Tavoitteena on vahvistaa Etelä-Savon yhteistä suuntaa ja identiteettiä. Tahdolla johtaminen tarkoittaa maakuntaidean ja me-hengen sanoittamista ja näkyväksi tekemistä. Maakuntajohtaja haluaa vahvistaa alueen yhteisöllisyyttä ja ylpeyttä omasta maakunnasta, sen historiasta, kulttuurista ja tulevaisuudesta.
Maakuntakaava valmistellaan kokonaismaakuntakaavana
Maakuntahallitus päätti 20.9.2021 käynnistää maakuntakaavan laadinnan. Etelä-Savon 3. vaihemaakuntakaavan laadinta ei ole edennyt osallistumis- ja arviointisuunnitelman mukaisessa aikataulussa, koska maakuntaliiton alueidenkäytön resurssit ovat olleet sidottuina 4. vaihemaakuntakaavan laadintaan.
Etelä-Savon 3. vaihemaakuntakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelman jälkeen on tapahtunut muutoksia kaavoitusta ohjaavassa lainsäädännössä (alueidenkäyttölaki).
Jo tapahtuneilla muutoksilla on vaikutuksia kaavan laadintaan ja todennäköisesti lainsäädännön uudistus tuo muutoksia muun muassa kaavan ohjausvaikutukseen ja kaavan sisältöön. Tämän vuoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelma tullaan päivittämään ja asettamaan uudelleen nähtäville syksyllä.
Maakuntahallitus esittää maakuntavaltuustolle, että maakuntakaavan valmistelu toteutetaan kokonaismaakuntakaavana, joka ottaa huomioon lainsäädännöstä tulevat muutostarpeet kaavan oikeusvaikutuksissa.
Maakuntaliiton viraston aukioloajat päivitetty
Maakuntahallitus päätti, että maakuntaliiton virasto on suljettuna kesäaikana ajalla 30.6.-3.8.2025.
Asiakaspalvelun toimivuuden varmistamiseksi maakuntaliiton virasto on 1.6.2025 alkaen avoinna arkisin klo 9-11 ja klo 12-15.
Linkki kokouksen esityslistaan ja materiaaleihin.
Lisätietoja kokouksesta:
Maakuntahallituksen puheenjohtajisto Arto Sepponen puh. 044 337 0230, Nina Rasola puh. 050 517 0472 ja Eija Stenberg puh. 040 546 6852 sekä maakuntajohtaja Heini Utunen puh. 040 503 0515