
Julkaistu 24.06.2025
Kohti monipaikkaisuuden mallimaata
Tervetuloa kausiasukkaat ja matkailijat – jääkää mahdollisimman pitkäksi aikaa! Olette meille tärkeitä – ja teitä on paljon.
Etelä-Savossa on yli yhdeksän prosenttia kaikista Suomen loma-asunnoista, reilut 45 000, ja vapaa-ajanasukkaiden osuus asuntoväestöstä on noin 40 prosenttia. Perspektiiviin laitettuna Mikkelissä on lukumääräisesti Suomen kunnista toiseksi eniten mökkejä, Puumalassa lähes 4000 loma-asuntoa, kun vakituisia asukkaita on noin 2100 ja Mäntyharjussa on noin 7000 vakinaista asukasta ja saman verran mökkejä.
Me suunnittelemme maakunnassa tarjottavia palveluja siten, että kaikkien on hyvä ja turvallista olla täällä, tiestöjen kunnosta jätepalveluihin, päivystyksistä pelastustoimeen. Yritykset, yhteisöt ja kunnat tarjoavat parastaan niin palvelujen kuin tapahtumien saralla. Maakuntaliitto osallistuu työhön edunvalvonnan äänitorvena, aluekehityksen rahoittajaviranomaisena ja aluesuunnittelutyön kautta. Kunnille ja niiden yhtymälle maakunnan liitolle maakunnassa asioivien ja liikkuvien olosuhteet ovat tärkeitä ja me osaltamme tuemme aluekehittämistä laitureiden kunnostamisesta luontomatkailun edistämiseen, joista hyötyvät niin pysyvä väestö, kausiasukkaat kuin matkailijatkin.
Eri toimijoiden mahdollisuudet organisoitua ja organisoida toimintaansa ovat muuttuneet digitalisaation myötä ja se luo aivan uudenlaisia mahdollisuuksia paikkariippumattomalle työlle ja toiminnalle. Mahdollisuus koskee kaikkia toimintoja ihmisten arkielämästä ja työstä yhteiskunnan palveluihin ja tuotantoon, niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla. Etätyötä mökillä tehneiden osuus on kasvanut: määrä oli 7 prosenttia vuonna 2016 ja tällä hetkellä noin 25 prosenttia. Pandemian aikana se oli jopa 45 prosenttia.
Paikkariippumattoman työn ja yrittämisen edistäminen lisää kestävän kasvun mahdollisuuksia koko itäisessä Suomessa, jossa monipaikkaisuus on tunnistettu strategisesti keskeiseksi voimavaraksi. Suomi tarvitseekin monipaikkaisuuden toimenpideohjelman, jotta voimme tehdä pitkän aikavälin tavoitteellista kehittämistä, sitä ihmiset valinnoillaan myös haluavat. Monipaikkaisuus on modernia, nykyaikaista elämänmuotoa ja suomalaisen arkea ja haave. Kunnalliskentän näkökulmasta monipaikkaisuuden tunnistamiselle lainsäädännössä ja esimerkiksi valtionosuuksissa on todellinen tarve.
Olemme maakuntaliiton taholta esittäneet maakuntahallituksen jäsenen Raimo Heinäsen aloitteesta valtioneuvostolle pilottia monipaikkaisuuden vahvistamiseksi ja tukemiseksi.
Toiminnoissa olisi tietoliikenneyhteyksien kehittämistä, jotta digitaalisuus edistyy varsinkin nykyisillä katvealueilla, ja jota kautta paitsi palveluntarjonta ja asiointi, myös etätyö ja etäyrittäjyys voivat kasvaa. Yhteisölähtöinen kehittäminen voisi mallintaa monipaikkaisten asukkaiden osallistumista paikallisyhteisöjen kehittämiseen sekä monipaikkaisten asukkaiden ja yrittäjien tarpeiden kautta nousevaa uutta osaamista, verkostoja ja resursseja aina liiketoimintamahdollisuuksiin asti.
Meidän ainutlaatuinen suomalaisia ja ulkomaalaisia puhutteleva järvi- ja metsämaisemamme koko laajassa itäisessä Suomessa on todellinen paratiisi ja meillä on valtavat mahdollisuudet tehdä tästä elämänmuoto ja kokemus yhä useammalle.
Heini Utunen
Maakuntajohtaja