Suoraan sisältöön
"Parasta järjestötoiminnassa on aidosti merkityksellinen tekeminen, ihmisten kohtaaminen ja osallisuus."

15.07.2024

4H-järjestö on lasten ja nuorten työ- ja yrittäjyyskasvatusjärjestö, mikä tuottaa ryhmätoimintaa kerhoissa, leireillä, kursseilla ja retkillä. Varttuneemmille nuorille toteutetaan lisäksi nuorten työ- ja yrittäjyyskasvatustoimintaa. Mäntyharjun 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Virve Väisänen edustaa YhES järjestöneuvottelukunnassa nuorisojärjestöjä.

"Parasta ovat kaikki järjestöissä toimivat ihmiset, joustavuus, ammattitaito ja sydän, joita yhdistelemällä tuotetaan meille kaikille yhteistä hyvää."

24.06.2024

Savonlinnan Toimintakeskus ry:n ydintehtävänä on toimia yhteiskuntavastuullisesti Savonlinnan ja lähikuntien alueella edistämällä osallisuutta ja kehittämällä työllistymisen, kierrättämisen ja tuetun asumisen toimintojen mahdollisuutta. Työllistäviä yhdistyksiä YhES järjestöneuvottelukunnassa edustaa hanke- ja kehittämisvastaava Outi Rahikainen.

YhES-järjestöneuvottelukunnan jäsenten esittelykierros käynnistyy!
YhES-järjestöneuvottelukunnan jäsenten esittelykierros käynnistyy!

08.05.2024

Etelä-Savon maakunnallinen järjestöneuvottelukunta (YhES) toimii maakunnan alueella toimivien yhdistysten ja järjestöjen monialaisena yhteistyöelimenä. Mukana järjestöneuvottelukunnassa on 18 jäsentä, jotka esittelemme vuoden 2024 varrella. Ensimmäisinä esittelyvuorossa on puheenjohtaja Mali Soininen, Etelä-Savon sosiaali-ja terveysturva ry:stä.

Kulttuuri itää ja versoo uutta
Kulttuuri itää ja versoo uutta

18.12.2023

”Kulttuuri on investointi, ei menoerä” toteaa Kulta ry. (Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö) nettisivustonsa aloituslehdellä. Näinhän se on ja kulttuurin merkityksen mantraa voi bongata myös meidän eteläsavolaisten ja itäsuomalaisten strategioista, ohjelmista ja vahvuuksista.

Mestariteoksia tehdään yhteistyössä
Mestariteoksia tehdään yhteistyössä

28.11.2023

Joukkuepelillä tehdään mestariteoksia -tilaisuudessa keskusteltiin yhteistyön tärkeydestä klusterityössä ja elokuvan tekemisessä. Yhteistyö on kantava voima, jolla voidaan päästä parhaaseen lopputulokseen.

Hyvinvoinnin ja teknologian liitto on välttämätön
Hyvinvoinnin ja teknologian liitto on välttämätön

16.05.2023

Jo sata vuotta sitten 1930- ja 1940-luvuilla pohdittiin, miten innovaatiopolitiikka saataisiin valjastettua paremmin sosiaalisten ja hyvinvointiongelmien ratkaisuun. 2020-luvun koronapandemia, Ukrainan sota ja monet muut kriisit ovat nostaneet asian aivan uudelle tasolle. On alettu nähdä, että innovaatiotoiminnalla tulee olla yhteiskunnallisia päämääriä ja yhteiskuntapoliittinen agenda.

Rakennetaan Etelä-Savon uudistumisen uusi pelitaktiikka
Rakennetaan Etelä-Savon uudistumisen uusi pelitaktiikka

15.03.2023

Haasteelliset ajat pakottavat uudistumaan. Viime vuosikymmenen aikana Suomen kansallinen kilpailukyky suhteessa useisiin verrokkimaihin heikkeni, ja Suomi jäi jälkeen myös tutkimus- ja kehittämistoiminnan panostuksissa. Samaan aikaan globaalit kriisit ja kestävyysmurros haastavat niin valtioita, alueita kuin yrityksiä etsimään omia menestystekijöitä talouden vihreässä siirtymässä.

Saimaa European Region of Gastronomy -rahoitusinfo kokosi yhteen aluekehittäjät ja hanketoimijat
Saimaa European Region of Gastronomy -rahoitusinfo kokosi yhteen aluekehittäjät ja hanketoimijat

20.12.2022

Etelä-Savon maakuntaliiton Teams-tilaisuudessa 14.12.2022 kerrottiin Saimaa European Region of Gastronomy –statuksesta ja vuoden 2024 juhlavuoden toimenpiteiden valmistelusta. Saimaa European Region of Gastronomy on Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan yhteinen tunnustus, jonka tarkoituksena on nostaa itäsuomalainen ruoka, kestävä elämäntapa, kulttuuri ja taide kansainväliseen valokeilaan. Tilaisuus kokosi yhteen noin 40 aluekehittäjää ja hanketoimijoita, joilta toivotaan aloitteita juhlavuoden kokonaisuuden kehittämiseen. Vastaavia tilaisuuksia on suunnitteilla lisää keväälle 2023.

Onnellisten maakunta
Onnellisten maakunta

21.10.2022

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Finsote-tutkimus osoittaa, että vuonna 2020 Etelä-Savon asukkaat kokivat olevansa toiseksi onnellisimpia Suomessa. Tutkimus vertasi laajasti hyvinvointialueiden asukkaiden kokemaa hyvinvointia. Etelä-Savon asukkaista 55 prosenttia koki neljän viime viikon aikana itsensä onnelliseksi. Mikkeli sijoittui onnellisimpien kaupunkien joukossa toiseksi.

Maakuntaliitto jatkaa tarkempia tuulivoimaselvityksiä Pieksämäellä ja Kangasniemellä
Maakuntaliitto jatkaa tarkempia tuulivoimaselvityksiä Pieksämäellä ja Kangasniemellä

19.04.2022

Etelä-Savon maakuntaliitto sai ympäristöministeriöltä avustusta tuulivoimarakentamisen edistämiseen noin 50 000 euroa viime vuonna ja hanke kestää tämän vuoden loppuun. Avustuksella on tavoitteena löytää maakuntaan uusia tuulivoima-alueita, parantaa tuulivoiman hyväksyttävyyttä ja päivittää 1. vaihemaakuntakaavaa varten laaditut tuulivoimaselvitykset.

Matkailun mahdollisuudet hyödynnettävä
Matkailun mahdollisuudet hyödynnettävä

22.03.2022

Matkailun taloudellinen merkitys Saimaan alueella on hyvin suuri. Kahden maakunnan, Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan, sekä Varkauden kaupungin yhteistyö johti vuoden 2021 keväällä yhteisen Saimaan matkailustrategian laatimiseen. Strategian kunnianhimoinen tavoite on, että Saimaa on vuonna 2025 Suomen kolmen tunnetuimman matkailualueen joukossa.

Hankerahoitus kiinnostaa Etelä-Savossa
Hankerahoitus kiinnostaa Etelä-Savossa

11.02.2022

Maakuntaliitto järjesti Uudistuva ja Osaava Suomi 2021-2027 EU:n rakennerahastoinfon 8.2.2022. Infotilaisuus kokosi runsaat 100 osallistujaa Teams-yhteyden ääreen. Näin suuresta osallistujamäärästä voi päätellä, että hakijoilla on tulossa kova kisa jaossa olevasta 7,5 miljoonan euron EAKR-rahoituksesta vuonna 2022.

ELY-keskus tuulivoimaa edistämässä
ELY-keskus tuulivoimaa edistämässä

08.11.2021

Maakuntaliiton tavoin Etelä-Savon ELY-keskuskin sai ympäristöministeriöltä rahoitusta tuulivoimarakentamisen edistämiseen. Yhdessä maakuntaliiton kanssa yritämme saada Etelä-Savon hyppäämään mukaan vauhdissa olevaan tuulivoimabuumiin, jonka kehitystä ei pystyne kukaan vielä ennustamaan. Uuden valtuustokauden päästyä käyntiin haluamme nyt haastaa Etelä-Savon kunnat päivittämään oman suhtautumisensa tuulivoimaan.

Etelä-Savoon lisää tuulivoimaa? Kyllä kiitos
Etelä-Savoon lisää tuulivoimaa? Kyllä kiitos

27.10.2021

Ympäristöministeriö myönsi Etelä-Savon maakuntaliitolle 50 000 e tuulivoiman edistämiseen keväällä 2021. Hanke kestää ensi vuoden loppuun. Hankkeen yhteydessä mm. päivitetään Etelä-Savon 1. vaihemaakuntakaavan (käsittelee tuulivoimaa) selvitykset ja pyritään parantamaan tuulivoiman hyväksyttävyyttä. Tavoitteena on myös löytää uusia tuulivoimatuotantoon soveltuvia alueita Etelä-Savosta.

Kulttuuriympäristön vaaliminen on osa kulttuurityötä
Kulttuuriympäristön vaaliminen on osa kulttuurityötä

07.09.2021

Rakennetun ympäristön vaaliminen ja arvot jäävät usein kulttuurityön ulkopuolelle, koska näiden asioiden katsotaan enemmän kuuluvan tekniseen toimeen eli kaavoittamisen ja rakentamisen piiriin. Rakennettu kulttuuriympäristö on kuitenkin se suurin monumentti, joka kertoo ihmisten kulttuurista, tavoista, historiasta ja elämästä ylipäätään.

Ruoka osaksi Suomen maakuvaa
Ruoka osaksi Suomen maakuvaa

20.08.2021

Minulla oli tilaisuus elokuun alussa olla mukana maa- ja metsätalousministeriön järjestämässä työpajassa, jossa tavoitteena oli kehittää ruokaa osana Suomen maakuvaa. Suomalainen ruoka kertoo tarinaa Suomesta ja meistä suomalaisista. 

Kulttuurin ja taiteen ääntä päätöksentekoon
Kulttuurin ja taiteen ääntä päätöksentekoon

26.03.2021

Kulttuuri on sivistyksellinen perusoikeus. Monet eteläsavolaiset järjestöt tuottavat kulttuuri- ja taidepalveluja, joiden kautta asukkailla on mahdollisuus harrastaa, kouluttautua ja työllistyä. Kaisla Pirkkalaisen blogikirjoitus on osa Etelä-Savon kulttuuritoiminnan kehittämisestä kertovaa blogisarjaa.

Kiinnostaako osallisuus?
Kiinnostaako osallisuus?

28.01.2021

Osallisuus vaatii osaamista sekä kuntalaisilta, asioiden valmistelijoilta sekä päättäjiltä. Miten saataisiin nuoret kiinnostumaan vaikuttamisesta ja miten poliitikot saataisiin kuuntelemaan nuoria? Nämä ja monta muuta kiinnostavaa teemaa haastavat meitä kaikkia keskustelemaan Vaikuta-webinaarissa 10.2.2021. Tervetuloa mukaan!

Peukutetaan yhdessä osallisuusilmettä
Peukutetaan yhdessä osallisuusilmettä

21.09.2020

Nyt kutsumme osallisuuden parissa työskenteleviä tekemään osallisuutta näkyväksi ja ottamaan osallisuussormenjäljen osaksi omaa viestintää. Käytössämme on yhteinen tunnus ja ilme, joka paketoi kaikki osallisuutta edistävät toimijat helposti tunnistettavaan muotoon.

Etelä-Savossa osataan osallisuus, kuinka saadaan se näkyväksi?
Etelä-Savossa osataan osallisuus, kuinka saadaan se näkyväksi?

18.06.2020

Kehittämispäällikkö Eveliina Pekkanen kertoo ylpeydellä maakuntamme asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksista. Yhdessä parasta jälkeä on osallisuuden yhteinen ilme. Eveliina kutsuu toimijat, jotka edistävät tai edustavat asukkaiden, asiakkaiden, ikäihmisten, vammaisten, järjestöjen tai nuorten osallisuutta käyttämään logoa ja tunnusta toiminnassaan.

Etätyö, uusi normaali?
Etätyö, uusi normaali?

21.04.2020

Koronakriisin suurimpia muutoksia on ollut etätyön yleistyminen. Kaikki ne työt, jotka suinkin voidaan tehdä etänä, myös käytännössä toteutetaan etänä. Monissa työpaikoissa etätyö on jo ollut normaalikäytäntö.

Korona muuttaa lähes kaiken
Korona muuttaa lähes kaiken

27.03.2020

Koronavirus on muuttanut koko maailmaa, myös omaa maakuntaamme. Vain muutamassa viikossa ne, joille se on mahdollista, ovat siirtyneet etätöihin. Huoli taloudesta kasvaa, kun kenelläkään ei ole varmuutta, kuinka pitkään joudumme elämään poikkeusoloissa.

Etelä-Savon osallisuusohjelma julkaistiin Vaikuta-seminaarissa
Etelä-Savon osallisuusohjelma julkaistiin Vaikuta-seminaarissa

07.02.2020

Etelä-Savon maakunnan tuoreen osallisuusohjelman tavoitteena on ottaa maakunnan asukkaat mukaan maakunnan kehittämisen voimavaraksi ja saada maakunnan asukkaiden äänet kuuluville. Osallisuus tarkoittaa ohjelmassa kansalaisten ja julkishallinnon välistä suhdetta. Ohjelman visio on, että kaikilla asukkailla on mahdollisuus olla mukana vaikuttamassa maakunnan asioihin.